Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/tuianovaci/public_html/images/16
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/16
A+ A A-

Denumire stiintifica : Buxus sempervirens.
Denumire  populara : gard viu, merisor, cimisir.
Familia Buxaceae.
Origine : Vestul si Sudul Europei, Nordul Africii, Sud-Vestul Asiei.

Buxus Sempervivens este un arbust cu frunze mici si persistente avand culoarea verde inchis si lucioase pe fata, fiind verde galbui pe dos.

Denumirea populara pentru arbustul Buxus Sempervivens este Merisor, Gard-viu sau Cimisir.
Buxusul are o tulpina ramificata cu o coroana foarte deasa, ceea ce ofera posibilitatea de a fi tuns in diferite forme ornamentale (globulara, ovala  sau piramidala), are flori unisexuat-monoice de culoare galbena cu o perioada mare de inflorire intre lunile mai si septembrie.  Apar numai la exemplarele adulte.

Poate fi plantat la umbra sau in conditii de iluminare puternica, adaptandu-se cu usurinta la majoritatea tipurilor de sol, chiar daca sunt mai sarace in elemente nutritive.Datorita usurintei deosebite de adaptare a devenit foarte apreciat. Prezinta o coroana compacta de culoare verde intens, compusa din frunze mici, opus ovale, persistente. Florile de culoare galbena au un miros specific putin placut. Lemnul are culoarea galbuie fiind tare si greu, fiind un lemn dens, omogen, care se lustruieste bine. Toate partile plantei sunt toxice!

Cultivare buxus
Este relativ simpla adaptandu-se oricarui tip de sol: fertil, bogat in humus sau sarac si calcaros. Poate fi expus atat direct in soare cat si in penumbra permanenta fiind folosit si ca gard viu si borduri.

In cazul plantelor crescute in ghiveci inlocuiti la inceputul primaverii un strat superficial de pamant gros de 5-10 cm cu compost proaspat.
In cazul amplasarii direct pe sol pentru gardurile vii se vor aranja butasii inradacinati la o distanta de 30 cm intre ei. Pentru a stimula ramificarea lor se taie lastarii principali la o treime din lungime. Dupa inflorire se tunde din nou, Buxusul suportand foarte bine modelarea formelor. Gardul viu trebuie modelat periodic pentru a se indesi.

Udare buxus
In timpul vegetatiei terenul trebuie sa fie umed permanent dar nu baltit. In timpul iernii udatul va fi redus.

Inmultire buxus
Exista 2 modalitati de inmultire: prin seminte si prin butasi. Folosirea semintelor este putin productiva astfel ca butasirea plantei este cea mai des utilizata metoda pentru a se propaga. Butasii necesita o perioada de cel putin 2 ani pentru a-si dezvolta radacini sanatoase si pentru a suporta replantarea. Mutarea lor in noul teren se va face in perioada august-februarie.

Pericole si precautii
Frunzele de buxus pot fi atacate de musculita Monarthropalpus buxi, provocand umflaturi ample pe frunze si deprecierea plantei. Vegetatia afectata trebuie indepartata si distrusa pentru a evita raspandirea parazitului.

Foarte rar este afectat de ingheturile puternice, in special ultimele cresteri care nu au apucat sa se lignifice integral.
Buxusul face parte din aproape orice amenajare unde exista simetrie sau unde formele geometrice predomina.

Este folosit indeosebi pentru delimitarea aleilor, dand o nota distincta drumului de parcurs.
Aciditatea urinei determina arsuri importante la nivelul frunzelor si chiar pierderea plantei in unele cazuri.

Taierile atat cele de formare a coroanei, cat si cele de intretinere a formei obtinute se pot face o data sau de doua ori pe an. Anotimpul potrivit pentru aceasta fiind primavara dupa primul val de crestere, urmand ca pe parcursul anului sa ii fie mentinuta forma.
Datorita faptului ca se preteaza taierilor regulate, poate fi mentinut la dimensiunea dorita o perioada indelungata Desi poate fi taiat la dimesiuni reduse, buxusul poate creste pana la 6 m inaltime asemanator unui mic arbore

Buxusul se preteaza tunderilor repetate, acestea ducand la ramificarea tufei si este nelipsit din amenajarile peisagistice, fiind aproape un simbol pentru aceastea.
Din  Buxus sempervirens se pot realiza diverse forme geometrice, platbande sau arabescuri, des intalnite in amenajarile  spatiilor verzi in cadrul palatelor regale din Europa.
Buxus sempervirens este un arbust bine adaptat conditiilor climatice din Romania, suportand atat umbra cat si soarele puternic si este intalnit sub forma de gard viu, ca forma tunsa sau chiar ca bonsai.

Comanda minima pentru Buxus este de 100 bucati.

Image Gallery

{gallery}16{/gallery}

Sfaturi practice

In aceasta categorie va oferim informatii despre plantarea arbustilor, tratamente care trebuie aplicate in cazul bolilor si daunatorilor, precum si sfaturi utile privind intretinerea si taierea plantelor, dar si combaterea problemelor ce pot sa apara dupa plantare.

Despre noi

Cu o experienţă de 14 ani în domeniu, am reuşit să identificăm şi să cultivăm cele mai rezistente varietăţi de tuia,  reuşind să onorăm comenzi mari cu plante de aceaşi  inăltime si acelaş aspect general, cu o rezistenţă sporită la factorii de stres.

Suport

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare, intrebari precum si sugestii,  va stam cu placere la dispozitie. Ne puteti contacta prin email sau telefon pe care le puteti gasi in sectiune contact si va vom raspunde in cel mai scurt timp.

Copyright © 2012 | www.tuianovaci.ro. Toate drepturile rezervate